FF Univerzity Karlovej Praha

„Imaginárna sféra básnickej skladby"

V obrazoch Andreja Smoláka vnímame hodnoty, ktoré smerujú do budúcnosti maľby, naznačujú, akou cestou sa budú musieť uberať maliari, aby sa dostali zo súčasnej slepej a bezvýchodiskovej situácie. René Hugue v knihe o osudoch moderného umenia napísal, že mu začiatky vývoja umenia našich čias pripadajú ako čin zlého otca, ktorý vydedil a z domu vyhnal synov, a tí potom žili na vlastnú päsť bez vzťahu k zdedeným hodnotám. Naopak, pred obrazmi Andreja Smoláka zisťujeme, že sa opierajú o tradíciu, prirodzený maliarsky talent autora, sú obohatené jeho poetickou dispozíciou, a nejde v nich o dobové programy. Všetko, čo maľuje, má svoj základ v reálnom motíve, ale maľba ho oslobodzuje od opisu a vovádza nás do imaginárnej sféry básnickej skladby.

Charakteristickým znakom jeho diela je empíria zážitku, a práve tým nadväzuje Andrej Smolák na odkaz klasikov a zároveň sa oslobodzuje od závislosti na nich, hoci sa kde tu opiera o dokonale zvládnutú kresbu podľa skutočnej tváre či ženského aktu. Tým získava dramatickosť jeho vlastného výtvarného prejavu, obohatená niekedy spojením s odkazom surrealistov.

V tom, myslím, je podstatný znak aktuálnosti jeho tvorby, že má s predchodcami spoločný spôsob cítenia súčasného sveta, či skôr cítenia sa vo svete, ktorý nás obklopuje. Výraz aktuálnosti je síce v súlade s dejinami výtvarného umenia, ale na plátnach Andreja Smoláka dostáva podobu neopakovateľnej, hlboko osobne naliehavej maliarskej výpovede a výzvy. Dokáže totiž antropomorfizovať prírodu ako osobný zážitok a vytvárať z neho obraz za účasti symbolov či alegorických postáv. Sugestívnosť jeho prejavu znásobuje štruktúra jeho maľby, pôsobiaca ako samostatný obrazový dej. To sú hodnoty, ku ktorým je potrebné znovu sa vracať vo výtvarnom umení a dávať im nové estetické poslanie.

Andrej Smolák je činorodý a tvorivý umelec i človek. Galerista a organizátor kultúrnych projektov. Doteraz namaľoval viac ako 6000 obrazov. Venuje sa komornej maľbe, akvarelovým krajinám a portrétom. Vytvoril niekoľko stovák portrétov neznámych ľudí i známych osobností.

Od roku 1982 usporiadal vyše 70 samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Nemecku, Poľsku, Švajčiarsku, Rakúsku, Ukrajine, Bielorusku a v Ruskej federácii. Jeho obrazy sú v galériách a súkromných zbierkach v mnohých európskych štátoch, ale aj v USA, Japonsku, Číne, Južnej Kórei, Kazachstane a v Austrálii.

Viac informácií

Portfólio

Autorov dlhý tvorivý vývoj, plný hľadania i poctivej výtvarnej práce, dostáva v posledných rokoch satisfakciu, ktorá sa dosahuje veľmi zriedkavo. Andrej Smolák vstupuje so zrelým, jasným a najmä vývojaschopným výtvarným programom, ktorým prestupuje talent, invencia i značná technická zručnosť. Potvrdzuje to najmä jeho osobitý rukopis. Umelecký výraz obrazov vo farebnej štruktúre a harmónie jednotlivých námetov.

Andrej Smolák maľuje konkrétne ženy. Zaujímavé ženy. Cieľavedome sa vyhýba schéme ženskej krásy či dokonalosti. Jeho obrazy sú dynamické. Ženy zobrazujúce v krásnych, nie však unifikovaných podobách. Farba po týchto obrazoch tečie, prúdi aby nakoniec zanikla, stratila sa v nenávratne i kráse.

Portréty od Andreja Smoláka má dnes mnoho významných osobností. Potréty ceruzkou alebo olejomaľbou robí na objednávku.

Krása v Smolákovom chápaní nie je abstraktnou estetickou kategóriou, ale konkrétnou, najdokonalejšou krivkou prírody, ktorá sa usídlila v tvaroch ženského tela tak prirodzene ako oko v tvári. A jeho maliarske oko navyše vidí to, čo je skryté.

Okrem ladných ženských kriviek zvláda Andrej aj motívy z prírody.

Akvarel patrí medzi autorové obľúbené techniky. Počas svojej tvorby vytvoril viac ako 2000 akvarelov.

Pozrite si autorove diela, ktoré vytvoril na začiatku svojej maliarskej kariéry.